Een stukje geschiedenis

In het begin van de vorige eeuw vervoerden zo’n 150 tjalken en klippers van 100  tot 160 ton koemest van de Friese Zuidwesthoek naar de geestgronden achter de duinen bij Warmond en Hillegom. De snelste zeilers konden als eerste weer een nieuwe reis aanvangen en daardoor meer verdienen.

Dit historische gegeven is in 1974 door Reid de Jong in Workum opgepakt met het organiseren van de Strontrace, een zeilwedstrijd voor traditionele platbodems van Workum naar Warmond en weer terug, waarbij het gebruik van de motor niet is toegestaan. De schepen moeten verplicht door de sluis bij Lelystad en Enkhuizen. En, ze moeten Amsterdam en Haarlem passeren. De volgorde waarin dit gebeurt staat vrij.

Vijfhuizen in de route

De brug in Hillegom zou vanaf 17 oktober 2016 gesloten zijn wegens groot onderhoud. Daarom zou de route dit keer via Vijfhuizen gaan, het geboortedorp van schipper Rob Ligtenberg. Dat was nog niet eerder gebeurd en daarom besloot Rob in te schrijven. Even leek het er op dat het onderhoud een week zou worden uitgesteld. Maar, op de dag van de start werd duidelijk dat tóch de Noordelijke route - dus via Vijfhuizen - gevaren ging worden.

De start
De maandag van de Strontrace is altijd een wat onrustige dag. Er moet nog een hoop gebeuren, de laatste puntjes op de i, de schippersvergadering en ten slotte het startsein van Reid. Als eerste vertrekken de schepen van de visserij. Zij gaan de hele week het IJsselmeer op om zoveel mogelijk vis in hun netten te krijgen.

Daarna starten de schepen van de Strontrace. Het publiek mag de deelnemers helpen om de lange vaart, it Soal uit te komen. Daarna is hulp van derden niet meer toegestaan. Ondanks dat de jaagploeg enorm zijn best heeft gedaan, kwam de Nooit Volmaakt met enige achterstand het IJsselmeer op. Kortom, het zou een inhaalrace worden.

Lelystad
Altijd belangrijk: ga je over Enkhuizen of over Lelystad? In de lichte klasse waren de schippers unaniem: de heenreis ging over Lelystad. Na een goed kruisrak kwam de Nooit Volmaakt daar als 4e aan.


Bekijk het onderstaande filmpje voor een sfeerimpressie van het evenement.

En dat het ook wel eens fout gaat, bewijst de schipper van de Rust na Arbeid:

    Opbellen
    E-mail
    Info