Het rondje Drecht

Een échte aanrader is het rondje Drecht. Deze schitterende rondvaart brengt u in het hart van het Zuid-Hollandse polderlandschap. 

Aan boord

De opstapplaats bepaalt u zelf in overleg met de schipper. Bijvoorbeeld:

- restaurant De Dyck, waar u uw zeildag kunt beginnen met een koffie en gebak of kunt afsluiten met een diner in stijl (of beide).

- langs de Wetering, bij de Spreng. Goed bereikbaar met de auto en openbaar vervoer;

De route

Onvoorstelbaar dat zo weinig mensen deze prachtige route kennen. En, het varen met zo'n groot schip maakt het extra bijzonder.

De Leidse Vaart

In de Noordoosthoek van het Braassemermeer bevindt zich de Leidse Vaart. Deze vaart wordt steeds smaller. Bij de brug van Rijnsaterwoude denk je dat je daar niet door heen kunt. Schijn bedriegt, maar inderdaad, veel ruimte is er niet over.

Mast plat

In vroeger tijden moest de mast snel en gemakkelijk naar beneden kunnen. En, ook nu kan dat nog steeds. Een contragewicht van meer dan een ton zorgt er voor dat de bemanning de mast zonder problemen achterover kan trekken. Even onder de N207 doorvaren en de mast kan weer omhoog.

De Dyck

Even voor de wal, de benen strekken voor een bezoek aan restaurant en evenementenlocatie de Dyck, voor een overheerlijke lunch of koffie met gebak.

Zelf de brug openen

In de Leidse Vaart bevindt zich een aantal bruggen die de bemanning - geassisteerd door de gasten - zelf moet openen door op een knop te drukken. En, dat valt nog niet mee.

Kijk neer op de Langeraarse plassen

In de Leidse Vaart vaar je op water dat hoger ligt dan het water van de omringende Langeraarse plassen. Je vindt het in geen enkele toeristenfolder, maar het is écht heel bijzonder. Er zijn weinig plekken in Nederland (Europa? Wereld??) waar ditzelfde verschijnsel te zien is.

Vijfgatenbrug

Aan het einde van de Leidse Vaart bevindt zich de Vijfgatenbrug. Het ontwerp van deze brug is uniek, zo vind je er niet één.

Zeil omhoog

Door de brug kom je op het Aarkanaal. Bakboord uit (linksaf) richting Bilderdam. Het water is hier wat breder. Dus, als de windrichting  en -kracht het toelaten, kan er gezeild worden. En. dat trekt aandacht. Menig toeschouwer op de kant zal even stil blijven staan; zo'n zeilende tjalk zie je niet elke dag.

Naar Leimuiden

De brug in het pittoreske Bilderdam is nog smaller dan die in Rijnsaterwoude. Eenmaal door deze brug kom je in de Drecht, één van de mooiste stukken water van West-Nederland.

De Drecht

Met een beetje geluk hoeft de motor niet aan en kunnen de zeilen weer omhoog. Maar, bij Leimuiden moet nog wel even de mast plat. De vaste brug van de N207 over de Drecht is veel te laag.

Nog één brug door, en dan richting de Wetering, langs IJsclub Nut & Vermaak, waar Olympisch kampioen Bob de Jong heeft leren schaatsen.
Opbellen
E-mail
Info