1919: de tweede eigenaar

Klaas Johannesz Boom (1890 - 1977) koopt het schip in in 1919 van zijn broer Jan. Ook hij woont in Oostermeer. Hij is getrouwd met Jinke van der Meer (1890 - 1983) en ze krijgen drie kinderen: Johannes, Trijntje (Tine) en Sjoerdtje. Klaas Boom was een van de eerste schippers die met een opduwer voer. Johannes & Janneke voeren overigens later met een “bolschip” van 66 ton.

De Nooit Volmaakt, ingevroren in het Friese Eastermar.

Op deze foto uit 1932 ligt de Nooit Volmaakt als vrachtschip aan de Snakkerbuorren' in Eastermar. Een prachtig sfeerplaatje dat destijds in de Friesland Post stond.

Wachtend op een vrachtje

Er is ook nog een foto van de Nooit Volmaakt als zeilend vrachtschip in Franeker. 

Foto van de De Nooit Volmaakt, 1932 in Franeker.

De Nooit Volmaakt ligt hier direct aan de kade, samen nog een groot aantal andere skûtsjes, te wachten op een vrachtje. Aan de vorm van het schip te zien is deze foto gemaakt toen het schip nog niet verlengd was (dus voor september 1932). Na de verlenging kwam er namelijk een recht stuk van 2 meter tussen, wat de mooie lijnen van het schip geen goed deed.

Meer vracht voor het zelfde tarief

Schipper Klaas Boom en zijn vrouw Jinke Boom - van der Meer

Schipper Klaas Boom en zijn vrouw Jinke Boom - van der Meer

In 1932 besluit schipper Boom om het schip 2 meter langer te maken. De reden: de sluistarieven waren aangepast. Nu konden ze 2 meter meer vracht meenemen voor hetzelfde lage tarief. De papieren van de scheepsmetingsdienst geven als datum 14 september 1932. De Nooit Volmaakt is nu 18.87 meter lang en had een laadvermogen van zo'n 40 ton.

De crisisjaren 1933-1938

Ook de familie Boom had te lijden van de crisisjaren. Maar schipper Klaas hield er niet van om zijn hand op te houden. Hij wilde nooit om "steun", zoals de  financiële bijdrage van de overheid genoemd werd. In Harlingen kwam om de zoveel tijd een steenkoolboot uit Engeland of een houtboot uit Noorwegen. Soms lagen ze wel 8 weken in Harlingen op de beurs op vracht te wachten.

Foto van de familie Boom op de Nooit Volmaakt

Foto van de familie Boom.

Het gezin Boom uit Eastermar

1940: Schipper Klaas Boom, dochter Sjoerdtje Boom, Johannes Boom (schipper op bolschip de Emanuel), dochter Trijntje Boom en schippersvrouw Beppe Jinke Boom – v.d.Meer

De steenkool die uit Britse kolenhavens werd aangevoerd was bestemd voor o.a. de Friese of Groningse zuivelfabrieken. De Groninger strokartonfabrieken en de gasfabrieken in het Noorden van het land waren eveneens bekende bestemming voor de skûtsjes die in Harlingen lagen. Of de Nooit Volmaakt die bedrijven ook heeft beleverd, is niet (meer) te achterhalen. Een vracht hout naar Drachten leverde overigens Hfl. 27,00 (guldens) op.

In 1938 werd de Nooit Volmaakt verkocht. Lees meer over de periode 1938 - 1975.
Opbellen
E-mail
Info