1975 - 1979: van woonark tot zeiltjalk

1975: De achtste eigenaar

In 1975 neemt Leo Ligtenberg de Nooit Volmaakt over van Frank Lanser. Vanuit de Amsterdamse Prinsengracht wordt de woonark naar de werf van Peetoom in Penningsveer gesleept. Daar werd het schip ingekort naar de oorspronkelijke bouwmaat (van 18.78 naar 16.78 meter).

2 meter korter

De tweede eigenaar had het schip in 1932 laten verlengen. Overigens was de schippersvrouw het niet eens met de beslissing om het schip weer in te korten. In het bejaardentehuis - ergens rond 1975 - vertelde ze dat het schip zo goed zeilde nadat ie verlengd was.

Nadat de houten roef gesloopt was, kon de klus beginnen. De klinknagels werden losgeslepen en er uitgeslagen. Daarna werd de verlenging er uit getild en werden de 2 helften naar elkaar gereden. Op de ouderwetse manier werd de Nooit Volmaakt weer geklonken. En, alle gaten waar de klinknagels in zaten, konden opnieuw - na 43 jaar - weer gebruikt worden. Er hoefde maar 1 gat extra geboord te worden.

Naar en in Vijfhuizen

Nadat het schip 2 meter was ingekort, is het naar Vijfhuizen gevaren. Daar werd de Nooit Volmaakt uit het water getild en verplaatst naar de Kromme Spieringweg. 4 jaar lang werkte Leo Ligtenberg aan het verwezenlijken van zijn jeugddroom: varen met zijn eigen tjalk. Elk vrij uurtje besteedde hij aan de restauratie. Een enorme klus, hieronder in beeld gebracht:

Opbellen
E-mail
Info